Az NLV Klub január 25-én rendezte meg évindító konferenciáját „Mire számítsunk a logisztikában 2024-ben?” címmel, amelyen számos kiváló előadó osztotta meg gondolatait a közel 150 résztvevővel, a logisztikai szektor aktuális és jövőbeli várható eredményeiről, kihívásairól és változásairól.

Az esemény első előadója Dr. Csiki Varga Tamás biztonság- és védelempolitikai elemző volt, aki a politikai, gazdasági és katonai erőviszonyokat elemezte. Az orosz-ukrán háború és a világrend konfliktusa is említésre került, és rávilágított ezen események hatására a logisztikai szektorra vonatkozóan.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzőjének előadása a geopolitikai konfliktusokat, a recessziót és az inflációt érintette. Az résztvevők részletes áttekintést kaptak a globális gazdaság alakulásáról és annak lehetséges hatásairól.

Kossuth József, a Budapest Airport Zrt. cargo igazgatója, a 2024-ben várható légiáru forgalomról beszélt, kiemelve a légi szállítás jelentőségét és az ezen területen várható fejlesztéseket, változásokat. Megemlítette, hogy a BUD Cargo City-ben történő kiváló vámkezelés és a folyamatos raktárkapacitás bővítés mellett a forgalomnövekedés várhatóan nem fog gondot okozni.

Malina Gábor, a BDO Magyarország Adótanácsadó Kft. adómenedzsere az adózási, többek között a legtöbbeket érintő jövedéki adó változásairól és azok hatásairól számolt be, illetve megemlítette a Startup-ban szerzett részesedés adómentességének részleteit.  

Ezután Bicsak Tamás, a Ghibli Cégcsoport tengerentúli szállítmányozási igazgatója, a tengeri árufuvarozás jelenlegi és várható konténer-kapacitásáról és a várt eredményekről, illetve a hajó elterelésével járó és ezáltal a tengeri útvonalak változását előidéző támadások hatásairól osztotta meg tapasztalatait.

Dr. Falcsik István az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. képviseletében a hulladékgazdálkodás új modelljéről, árairól, az EPR kötelezettségekről a logisztikusok szemszögéből és a termékdíj aktualitásokról is beszélt, valamint a visszaváltási rendszer, azaz a DRS törvény részleteit is kifejtette.

Dr. Sábián Zsolt vámszakmai igazgatóhelyettes, a Ghibli Cégcsoport képviseletében a vámszakmai változásokról és aktualitásokról adott áttekintést, mint például az AIS (Automatizált Import Rendszer), vagy az AES (Automatizált Kiviteli Rendszer), de szó esett az Oroszországgal szembeni szankciós csomagokról, és a karbonvámhoz (CBAM) kapcsolódó kötelezettségekről is.

Lajkó Ferenc a DigiLog Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, független iparági szakértőként a KÁSZ törvény változásairól és az idei évben várható logisztikai mutatókról tartott előadást. Várakozásaik szerint 2024-ben lassú kilábalás fog következni a recesszióból, de +4-6% körüli inflációról is szó esett.

Márta Gábor ügyvezető igazgató, a Rail Cargo Logistics-Hungaria Kft.-től, a vasúti áruszállításban, az előző évek jelentős visszaeséseivel szemben, az idei évtől várható +5%-os növekedéséről beszélt, illetve felhívta a figyelmet a jelenlegi Európai Uniós környezetvédelmi előírások tekintetében a vasúti áruszállítás kiemelkedően környezetkímélő működésére is.

Dr. Bíró Imre a Protamin Kft. ügyvezetője esetpéldákkal tarkított előadásában nagyon sok, logisztikai és partnercégek számára releváns, jelentős költségmegtakarítással járó, kifejezetten aktuális energetikai fejlesztési lehetőséget mutatott be. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a már befejezett, tavaly végrehajtott projektek esetén is van lehetőség utólagos finanszírozás igénybevételére

Végül, de nem utolsó sorban pedig Mórucz Norbert, az IPE Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület elnöke, a Logisztikai Park pályázat részleteit ismertette. Elmondta a pályázás és az elbírálás menetét, illetve kiemelte a logisztikai parkok nem elhanyagolható előnyeit is.

Az előadások gazdag és változatos képet nyújtottak a logisztikai szektor jelenlegi kihívásairól és a jövőben várható változásokról. Az esemény nagy sikerrel zárult, hozzájárulva a logisztikai vezetők tudásbázisának bővítéséhez és a szakmai közösség erősítéséhez.

Recommended Posts