A legtöbb vállalat jelenleg globális ipari értéklánccal rendelkezik, amely lehetővé teszi a termékek és szolgáltatások szabad mozgását a vevők kiszolgálása érdekében. Azonban az elmúlt évek felfordulása rávilágított arra, mennyire sebezhetőek ezek a globális ellátási és gyártási láncok. Ennek eredményeként sok vállalat átgondolja az ellátási láncok struktúráját, és egyre inkább regionális stratégiák felé mozdul el.

Egy friss felmérés szerint a vállalatok 65%-a tervezi, hogy 2026-ra a beszerzéseinek többségét regionális partnereikkel bonyolítsa le, ami jelentős növekedés a jelenlegi 38%-hoz képest. Emellett 85% tervezi, hogy 2026-ra ugyanabban a régióban értékesíti a termékeit, ahol azokat gyártotta.

Az ellenállóság kulcsfontosságú a vállalatoknak. Ez magában foglalja a változások felismerését, az alkalmazkodást és a normális működés helyreállítását. Az ellenállóképesség javítása érdekében azok a vállalatok, amelyek a legjobban kihasználják az új, feltörekvő megoldásokat, 3,6%-kal magasabb éves bevételt értek el az elmúlt két évben.

Ezek közé tartoznak az előrelátást javító módszerek, az okos végponttól végpontig tartó irányítás, az autonóm termelés, a dinamikus és fenntartható termékfejlesztés, az agilis vállalat és a rugalmas munkaerő. Azok a vállalatok, amelyek sikeresen alkalmazzák ezeket a megoldásokat, gyorsabban és hatékonyabban reagálnak a változásokra.

Az ellátás és gyártás újratervezése is kulcsfontosságú a fenntarthatóság és az ellenállóság szempontjából. A vállalatoknak át kell szabniuk ellátási láncukat az emissziócsökkentés és a fenntarthatóság érdekében. A digitális iker technológiai platformok használata segíthet a vállalatoknak átláthatóbbá tenni beszállítói láncukat, beleértve a karbonlábnyomot is.

A vállalatok, amelyek beruháznak a digitális „érettségükbe”, és hatékonyan alkalmazzák ezeket az új megoldásokat, versenyelőnyre tehetnek szert a gyorsan változó ellátási és gyártási környezetben.

Forrás: https://autopro.hu/logisztika/igy-elozheto-meg-a-kovetkezo-ellatasi-osszeomlas/1037720

Recommended Posts