Elemzők szerint az elkövetkező évtizedben az elektromos járművekhez kapcsolódó munkalehetőségek széles skálája fog bővülni, új lehetőségeket teremtve az ország egész területén. A szoftverfejlesztőktől kezdve a tervezőkön és az autószerelőkön át egészen az építőipari munkásokig minden területen növekszik a kereslet az elektromos járműiparban. Az Egyesült Államokban az elektromos autók eladásai tavaly már elértek egy 7,6 százalékos piaci részesedést, és egyes becslések szerint ez az arány a következő évtizedben akár 67 százalékra is emelkedhet. Mivel a közlekedési ágazat az Egyesült Államokban a legnagyobb üvegházhatású gázok kibocsátója, ez a változás nagyban hozzájárulhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Mike Miller, a United Auto Workers regionális igazgatója szerint: „Az elmúlt év volt a legmelegebb a bolygón, és az éghajlatváltozás negatív hatásai csak súlyosbodnak. Az elektromos autókra való átállás leggyorsabb és legmeghatározóbb módja a munkavállalók bevonása a folyamatba.”

Az akkumulátorgyárak megnyitása Ohiótól Nevadáig, valamint az autógyártók növekvő e-autó-gyártása jelentős növekedést hozott az amerikai autóipari ellátási láncban lévő munkahelyek és létesítmények számában. Az elektromos járművekre és a tisztább gazdaságra való átállás jelentős lehetőséget kínál az igazságtalan gazdasági gyakorlatok korrigálására.

Az elektromos autók piaci növekedésének hátterében számos tényező áll, beleértve a fogyasztók éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmait, az akkumulátor-technológia fejlődését, ami nagyobb hatótávolságot tesz lehetővé egyetlen feltöltéssel, valamint az elektromos modellek egyre szélesebb választékát, amelyek egyre megfizethetőbbek és szélesebb vásárlói rétegeket céloznak meg.

Az elektromosautó-ipar fellendülését támogató jogszabályok, például a kétpárti infrastruktúra-törvény és az inflációcsökkentő törvény, jelentős ösztönzést nyújtanak az e-autókba történő beruházásokhoz. Emellett a szigorúbb kibocsátási előírások tovább ösztönzik a tisztább járművek iránti keresletet, míg az autógyártók, például a General Motors és a Volkswagen, elkötelezik magukat amellett, hogy 2035-ig kizárólag elektromos járműveket gyártanak.

Az erős járműszennyezési előírások nemcsak az innovációt és a technológiai fejlődést ösztönzik az Egyesült Államokban, hanem kulcsfontosságúak az amerikai autóipari munkahelyek megőrzése szempontjából is. Ha az amerikai gyártók és munkavállalók nem követik a világ többi részének példáját a tisztább járművek terén, lemaradhatnak a technológiai versenyben.

Bár az elektromos autók piaca szakaszos fejlődést mutatott az elmúlt évszázadok során, az utóbbi években történt hatások biztosítják, hogy az elektromos járművek piaca erős és stabil maradjon. Az autóipari vállalatok, az akkumulátor- és töltőállomás-gyártók továbbra is jelentős befektetéseket hajtanak végre az iparágban és a hozzá kapcsolódó munkahelyekben, hogy a növekedés továbbra is fenntartható legyen.

Forrás: https://autopro.hu/elemzesek/az-e-autok-ternyerese-a-munkahelyeket-is-erinti/1056505

Recommended Posts