Vezetői kihívások a „karantén-office” idején

Így zajlott a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetői Klubjának harmadik online meetingje

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLV Klub) 2020. május 12.-én rendezte meg online meetingjét „Vezetői kihívások a karantén-office idején” címmel, ahol számos logisztikai vezető képviseltette magát. Az esemény vendég előadója a Vodafone Magyarország Zrt.-től Nagy-Földi Zita (Talent, Capability and Resourcing Lead) volt, aki 15 éves tapasztalatával HR oldalról közelítette meg a jelenlegi koronavírus okozta helyzetet.

A Klub azzal a céllal hozta létre ezt az online meeting-sorozatot, hogy a tagok tapasztalatokat cserélhessenek egymással és megvitassák az aktuális szakmai témákat.

A webinár bevezető beszélgetéssel kezdődött, ahol néhány Klubtag megosztotta a résztvevőkkel, hogy az ő cégüknél milyenek a mostani állapotok, mit tapasztaltak az elmúlt időszakban. Van olyan cég, ahol előnyükre fordították ezt a rendkívüli szituációt, és régóta tervezett átszervezéseket vittek véghez a vállalatnál, és bár rövidített munkahéttel, de újra nekiálltak a termelésnek. Más arról számolt be, hogy korábban irreálisnak tűnő feladatokat tudtak megoldani, erőfeszítéseiken túli teljesítményt vittek véghez, és olyan szinteket ugrottak meg a raktározásban pl.: a kitárolás területén, amit addig elképzelhetetlennek gondoltak. Bár több vállalat működése függ az európai szintű fokozatos újraindulástól, azért általánosságban elmondható, hogy lassan-lassan mindenki kezd majd visszatérni a régi kerékvágásba betartva az előírt biztonsági intézkedéseket.

Nagy-Földi Zita előadásának felvezetéseként elmondta, hogy náluk a Vodafone-nál nem új keletű dolog a home office, mert heti 1-2 napon vezetővel egyeztetve  eddig is engedélyezett volt otthoni munkavégzés. Bár azt is hozzátette, hogy a már megszokott és jól bevált home office valamint az ő szavaival élve a mostani „karantén-office” között azért jelentős különbségek vannak mindenki elé kihívást állítva.

Az előadás során egy online közvélemény kutatásra is sor került, ahol a home office-ra irányuló kérdéseket kellett megválaszolnia a résztvevőknek egy 1-től 5-ig terjedő skálán (1 a legkevésbé, a legnegatívabb válasz, 5 a leginkább, legpozitívabb válasz) amelyeknek eredményét a program azonnal ki is értékelte.

Nagy-Földi Zita az utolsó kérdés kapcsán azt is hozzátette, hogy a vírus utáni időszak teljesen más munkáltatói kihívásokat fog tartogatni, de biztos, hogy szembe kell nézni majd olyan igényekkel, hogy sokkal nagyobb flexibilitást szeretnének majd a munkavállalók, és élnének a home office adta lehetőségekkel gyakrabban is. Bár a logisztika, termelés területén a munkakörök eltérőek, és bizonyos esetekben szinte kivitelezhetetlen az otthonról történő munkavégzés. 

A koronavírus okozta helyzetben a vezetőknek több HR-kihívással is szembe kell néznie. Ilyen az emberek biztonságérzete, hogy mennyire érzik magukat biztonságban a munkahelyükön a betegséggel szemben. Mennyire biztosak a munkájukban, hogy vajon az idő múlásával is számíthatnak-e az állásukra. A digitális transzformáció észrevétlenül lett az életünk része, mint pl.: otthoni oktatás, online vásárlás. Az együttműködés, a valahová tartozás érzésének megtartása, fokozása szintén egy próbatétel a vezetők számára.

Az előadás végén a résztvevők feltehették kérdéseiket és megoszthatták tapasztalataikat az elhangzottakról, ahol többek között olyan témák kerültek felszínre, mint a csapaton belüli dinamika biztosítása, a vezető hatása online eszközökkel a dolgozókra, különböző osztályok közötti kommunikációs trükkök vagy az irodába való visszatérés menete.

Bár a jelenlegi körülmények napról-napra változhatnak, nem lehet tudni, hogy mi vár még ránk, azért konklúzióként elmondhatjuk, hogy minden, amit most átélünk, kétségkívül befolyásolja a jövőbeli munkahelyi és foglalkoztatási dinamikát. Biztosan szükség lesz egy nagyobb fokú flexibilitásra, távmunkára, irodai biztonságra. Vezetőként fel kell készülni arra, hogy bár nem tudhatjuk, hogy a munkavállaló éppen merre jár, mettől-meddig dolgozik, hogyan osztja be az idejét, de bízni kell benne, hogy megcsinálja a munkát. A digitális transzformáció beépült már a mindennapjainkba az otthoni oktatással és tanulással, ami egyértelműen kihatással lesz a vállalati tanulásra és képzésfejlesztésre is.

A Klub folytatja ezt az irányvonalat és rendszeresen tart meetingeket, ezért ha Ön a logisztikai szektorban dolgozik és szeretne többet megtudni a koronavírus okozta helyzet alakulásáról, csatlakozzon az NLV Klub tagjaihoz és regisztráljon az alábbi linken: https://nlvklub.hu/jelentkezes/.

Recommended Posts