A logisztikai gigaberuházás az ukrán határ közelében hamarosan befejeződik. Az East-West Gate (EWG) intermodális terminál az európai földrészen az egyik legkorszerűbb és legnagyobb méretű ilyen jellegű invesztálás, ahol a tervek szerint majd 5G technológiával irányítják a darukat.

Ennek az új beruházásnak a hatásaként végre megújulhat a teljes logisztikai régió és újjáéledhet a térségben a logisztika, ami nagy előrelépés az Ázsiát Európával összekötő áruszállításban tekintetében is.

A terminál központ lehet a vasúti szállítmányozásban és fokozatos kapacitásbővítéssel évente akár egymillió darab 20 lábas konténer áthaladását is biztosíthatja.

Az energiaellátás zöldtechnológia segítségével fog működni, nagy teljesítményű napelemparkkal és hőszivattyú rendszerrel, valamint kizárólag árammal üzemelő termináltraktorokat, valamint elektromos járművet használnak majd.

A 3 különálló vasúti darupályákon (egyenként 850 m hosszúak) 740 m hosszúságú komplett vonatokat is fogadhatnak. Minden vasúti darupályán egy daru lesz üzemben, de ez a szám kettőre is növelhető lesz a későbbiekben. Ezek teherbírása 45 Mt és alkalmasak lesznek 45” nagyságú konténerek, valamint a daruzható félpótkocsik és a csak speciális megoldással daruzható félpótkocsik átrakására is.

Mindezek tetejében még megépül az EWG digitális másolata is, amely valós időben, 3D-ben követi a központ folyamatait és működését.

A környéken levő szabad területeknek köszönhetően lehetőség van akár 500 ezer négyzetméteres raktár, összeszerelő vagy gyártóüzem építésére is, így a kereskedelmi szereplők számára újabb alternatívák kínálkoznak a jövőben.

Forrás: 
https://trans.info/hu/celegyenesben-a-fenyeslitkei-intermodalis-terminal-272851

Recommended Posts