Január 31-től alkalmazható a gyakorlatban a jogszabály, amely súlyosabb bírságokkal büntetheti a horrorkaravánok vezetőit.  – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A szabálytalan vontatást végző, műszakilag nem megfelelő, túlsúlyos és túlméretes járműszerelvények ellenőrzése új járműkategóriákra is kiterjed, ezért „mostantól a személygépkocsikból vagy kisteherautókból álló „horrorkaravánokra” is kiszabható az akár 500 ezer forintos közigazgatási bírság.”

Azok a járművek, amelyek súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot hordoznak visszatarthatók, rendszámukat és forgalmi engedélyüket a hatóság elveheti.

A horrorkaravánokról elmondható, hogy szinte kizárólag külföldi járművek által vontatott járműszerelvények. A Nyugat-Európában felvásárolt üzemképtelen használt autókat viszik a keleti országokba olyan módon, hogy egyszerre több gépkocsit szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat épphogy rögzítve, sajnos ezzel hazánkban is veszélyeztetve a biztonságos közlekedést.

 A közlekedési hatóság korábban közúton csak a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók nem megfelelő műszaki állapotát, elégtelen rakományrögzítését ellenőrizhette és szabhatott ki rájuk büntetést. Most azonban a jármű visszatartása mindaddig megengedett, amíg a bírság vagy a pénzkövetelés biztosítás nincs megfizetve, kiterjesztve a kisteherautókra és személyautókra egyaránt.

A tovább haladáshoz az is szükséges, hogy a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot meglegyen szüntetve.

A rendőrség szakhatóság jogosítványainak bővítésével a közúti ellenőrzések sokkal eredményesebbek lehetnek.

„A horrorkaravánok szélsőséges példái a járművezetői felelőtlenségnek, végleg el kell venni az ügyeskedők kedvét a súlyosan balesetveszélyes barkácsmegoldásoktól. Az e célt szolgáló, decemberben kihirdetett jogszabály-módosítás január utolsó napján lép hatályba. A közlekedési hatóság a közeljövőben célzott ellenőrzési akciót tervez a legnagyobb forgalmú nemzetközi tranzitútvonalak mentén” – nyilatkozta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Forrás: Autó: Itt a szigorítás, akár félmilliós büntetés is járhat a horrorkaravánok miatt | hvg.hu

Recommended Posts