A téma kapcsán Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója fejtette ki véleményét. A könyvkiadók, a csomagolóanyag-, háztartási- és egészségügyi gyártók egyaránt úgy vélik, hiába a 20% áremelkedés, így is maradt a papírhiány, de úgy tűnik, az árak tetőzése már megtörtént.

Mi zajlott a háttérben?

A kialakult kritikus helyzet több okra is visszavezethető és számos szektort érint.

A koronavírus okozta leállások miatt a fakitermelés is drasztikus zuhanásnak indult, ezért a papírgyári dolgozókat szabadságra küldték. Az újraindítás folyamata nem megy zökkenőmentesen, hiszen alaposan át kell gondolni a gyártás beindítását, mert ha bármely okból ismét le kell állítani a termelést, az óriási veszteséget vonhat maga után.

A klíma- és környezetvédelemi szempontokat is szem előtt tartva erőteljesebb kampány indult a műanyag csomagolóanyagok, és általában a műanyagok felhasználásának csökkentésére, valamint a pandémia által a logisztikai láncok is szakadozottá váltak vagy néha le is álltak. – így részletezi a probléma okait Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója.

A fenti tényezők szummázva magyarázzák a jelenlegi papírhiányt,  a papírtermékek iránti megemelkedett keresletet, illetve a drágulást. Az alap probléma a fakitermelés csökkenése, vagyis a papírgyártás legfontosabb alapanyagát jelentő cellulózhiány. Az már csak pont az i-re, hogy a válság hatására egyes gyárak véglegesen leállították a termelésüket. Ezeket a kieséseket nem hetek, hónapok alatt lehet pótolni, csak hosszú évek során épülhet fel egy új papírgyártó üzem.

Ebben a papírgyártók és felhasználók számára kifejezetten kritikus helyzetben került sor az energia és az üzemanyag árak drasztikus emelkedésére.

Forrás: https://transpack.hu/2022/01/26/csomagolas-ot-tenyezo-egyuttese-okozza-a-drasztikus-papirhianyt-csomagolas/

Recommended Posts