A magyar fuvarozási szervezetek a kormány sürgős segítségét kérik abban, hogy az áruk szabad mozgása ismét visszaálljon a rendes kerékvágásba. A NIT Hungary azt kéri, telepítsenek tesztállomást Rajkára és Hegyeshalomhoz, ahol a járművezetők meg tudják csináltatni a szükséges tesztet, és igazolást is kapnak róla.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete rendkívüli és halaszthatatlan döntést kér a hazai szakminisztériumoktól, hogy mérjék fel, hol lehet gyorstesztet csináltatni Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában, a felmérés eredményét pedig a sürgősen tegyék közzé.

Azt is szeretnék elérni, hogy Magyarország kérje fel ezeket az országokat, hogy telepítsenek tesztelési mobilegységeket közel a határhoz, illetve hogy Magyarország is gondoskodjon arról, hogy Rajkán és Hegyeshalomnál a járművezetők el tudják végezni a tesztet, és kapjanak igazolást erről.

A MKFE még február 15-én, hétfőn kérte levelében Szíjjártó Pétert, hogy azonnal lépjen fel a cseh és német rendelkezések ellen, és követelje ezek visszavonását, hogy az áruszállítás számára a határok ismét szabadon átjárhatóak legyenek.

A német szigorítást ez idő alatt az osztrák, cseh és olasz politikusok is erősen bírálják. Alexander Schallenberg, az osztrák külügyminiszter kijelentette, hogy „ezek a lépések komolyan érintik egész Ausztriát, és közvetlenül ellentmondanak azoknak a következtetéseknek, amelyeket tavasszal vontunk le”.

A Salzburg és a Vorarlberg régió közelében lévő határátkelőhelyeken végzett tesztek végrehajtásához a tiroli hatóságoknak az osztrák hadsereg segítségét kellett kérnie. A hadsereg több mint 800 katonát küldött oda, akik 11,5 ezer utazót vizsgáltak meg. Karel Havlíček, a cseh ipari, kereskedelmi és közlekedési miniszter szintén azt kérte a németektől, hogy mérsékeljék a teherautó-sofőrökre vonatkozó korlátozásokat.

Forrás: https://trans.info/hu/a-fuvaros-szervezetek-azt-kerik-legyen-rajkanal-es-hegyeshalomnal-covid-teszt-allomas-kamionosoknak-223837

Recommended Posts