2020 egy kihívást jelentő év volt minden vállalat számára. Sok minden átalakult és sokat tanultunk ebből az időszakból. Mi várható 2021-ben? Erre a kérdésre adtak választ a terület szakértői a hagyományos év eleji konferencián a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubjának szervezésében.

A szakma kiemelkedő képviselői tartottak előadásokat a globális trendekről, a logisztikát érintő legfontosabb szállítmányozási díjtendenciákról, a kialakult gazdasági helyzetről és annak hatásairól. Valamint a COVID-helyzet okozta ellátási láncot befolyásoló tényezőkről. Szó volt még az EKÁR, BIREG, import áfa változásokról, a környezetvédelmi termékdíj aktualitásokról és az előadások közül nem maradhatott ki a szárnyaló e-kereskedelem sem.

Az előadások sorát Gerendy Zoltán (vezető partner, ügyvezető, BDO Magyarország) nyitotta , aki a hazai-és világgazdaság kilátásait részletezte több ponton keresztül, úgymint hogyan hatott a járvány itthon és nemzetközi szinten, hogyan kezelik a járványt az egyes régiókban, milyen irányváltások várhatóak Európában és a meghatározó gazdaságokban 2021-ben, valamint milyen régiós növekedési kilátásokkal kell számolnunk.

Őt követte Török Zoltán vezető elemző a Raiffeisen Banktól, aki a gazdasági aktualitások és kockáztok témakört vette górcső alá, kezdve az új amerikai elnök beiktatásával, az ottani Covid elleni oltottsági adatokkal, bemutatva az olajpiac helyzetét a dráguló olajárakkal. Végezetül kitért a hazai oltáshelyzetre, a növekedő oltáspártiak arányára, valamint a folytatódó inflációs hullámvasútra.

Hankó Gergely ügyvezető, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének képviseletében „Fenntarthatósági programok és a legjobb gyakorlatok 2021-ben” címmel tartotta meg előadását, amelyben a vállalatok számára mutatta be a fenntarthatóságot, mint megatrendet, ami szinte mindenki számára elkerülhetetlen lesz, már csak az a kérdés, ki-mikor ébred rá felelősségvállalási kötelezettségeire, feladataira. Aki élen jár és új, innovatív megoldásokban gondolkodik, az komoly előnyre és népszerűségre tehet szert a költségmegtakarítások mellett. Megtudhattuk, hogy mit rejtenek a globális célok, s miért/hogyan akarja az EU 2050-re – 1990-hez képest – 60%-ra csökkenteni a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátást.

A zöld köntösbe bújtatott adóról, a környezetvédelmi termékdíjról Sztruhár Imre (ügyvezető, Green Tax Service Kft.) tájékoztatta a hallgatóságot, amelyről a legtöbb piaci résztvevő azt gondolja, hogy nem érinti közvetlenül, hiszen minden szabálynak megfelel, de sajnos a NAV ellenőrzései ezt rendre megcáfolják. Kiderült, hogy mi a termékdíj köteles termékek köre, ki a termékdíj kötelezett, miért nem ismerik fel sokan a kötelezettséget, valamint melyek az aktuális változások a törvényben.

A vám, EKÁER és import áfa változásokat dr. Falcsik István (Vám-, jövedék és termékdíj-tanácsadás, üzletágvezető, RSM Hungary Zrt.) és dr. Sztankó Dániel adótanácsadó ismertette. A résztvevők tájékoztatást kaptak a Brexit megállapodás vám és jövedéki területet érintő részleteiről, valamint az EKAER kötelezettség aktuális változásairól, azok gyakorlati értelmezéséről. Az előadás érintette az áfa változásokat köztük a kis értékű küldemények áfa mentességének megszűnésével kapcsolatos kérdéseket, valamint rövid véleményt alkotott a BIREG jogi oldalát illetően.

Egy a szakmát érintő nagy volumenű korábbi beruházásról, a Budapest Airport Cargo City lehetőségeiről Kossuth József (Senior Cargo Manager, Budapest Airport) tartott egy rendkívül színes előadást, amelyből kiderült, miért kedvező a légi áru szállítás a logisztikának, a megbízóknak, melyek a fő légi áruszállítási típusok, milyen globális változások voltak és lesznek a légi szállításban, kiegészítve a BUD Cargo City világszínvonalú fejlesztéseivel.

Végh András vezérigazgató-helyettes, CER Cargo Holding-tól „Helyzetkép, trendek és meghatározó körülmények a 2021. év vasúti logisztikájában” című előadásában bemutatta a CER vállalat csoport előnyeit, a közvetlenül a vasúti piacra ható objektív és szubjektív körülményeket, a költségek alakulását, a jogszabályi háttér változását és a jelentősebb fejlesztési projekteket.

A Digilog Kft. ügyvezetője, Lajkó Ferenc az alábbi kérdésekre kereste a választ: Valóban ennyire nehezedik a közúti fuvarozás szervezése, vagy elkerülhető még a túlzott adminisztráció? Hogyan alakul a közúti kapacitás és hogyan hat ez majd az fuvardíjakra? Az előadásból megtudhattuk, melyek a 2021-es fuvarpiaci trendek, milyenek a makro-és iparági kilátások, valamint tanácsokat is kaptunk a piacot illetően. Egy igazán aktuális téma is helyet kapott az előadásában, ez pedig nem más volt mint a BIREG, az Előzetes Elektronikus Engedélyregisztrációs Rendszer, annak remélhetőleg hamarosan bekövetkező módosítási gondolataival, illetve az ezzel kapcsolatos változásokkal.

A tengeri és légi szállítmányozás költségeit érintő változásokról Barati Ferenc (Ghibli Kft. tengerentúli osztályvezető) prezentált. Előadásába egy kifejezetten szemléletes videót is beépített, ami kiválóan bemutatta a Covid logisztikai szektorra mért hatását 2020-ban, és egy olyan globális problémára hívta fel a figyelmet, mint a konténerhiány és annak következményei. Az előadás végén a szakértők véleményét is megtudhattuk, hogy milyen lépéseket ajánlott tenniük a cégeknek az előző év tapasztalatai alapján.

A konferencia záró előadását Reider Dávid (logistics manager, iLogistic Kft.) tartotta meg e-kereskedelmi trendek témában, kitérve a kiszervezett logisztika előnyeire. Bemutatta, hogy milyen feladatai vannak az e-kereskedelemmel foglalkozó cégeknek és a megoldásokat, melyeket a kiszervezett logisztika tud nyújtani. Végezetül megismerhettük az iLogistic cég profilját is, hogy mivel foglalkoznak pontosan, mit tudnak nyújtani partnereiknek.

A konferencia aktualitását és sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy rendkívül hamar elfogytak a szabad helyek, és szinte teljes létszám kísérte végig az előadássorozatot, hiszen egy ilyen évindító esemény remek lehetőséget kínál, hogy a logisztikai szakmában dolgozók betekintést nyerjenek a jövőt formáló változásokba és időben felkészüljenek, reflektáljanak azokra.

Amennyiben nem tudott jegyet váltani a konferenciára, de szeretné meghallgatni az előadásokat, lehetőséget kínálnak a szervezők a rendezvény visszanézésére. Küldje el regisztrációját 2021. február 15-ig és nézze vissza a teljes konferencia videóanyagát!
Regisztráció: https://nlvklub.hu/blog/mire-szamitsunk-a-logisztikaban-2021-ben-online-konferencia/

Recommended Posts