Az ausztrál kormány 2028-ra egy olyan – „digitális termék útlevél” névre keresztelt – rendszer kifejlesztését tervezi, amelyben minden újrahasznosítható anyag teljes életciklusa nyomon követhető lesz. Célja, hogy az évek óta gyerek cipőben lévő ausztrál újrahasznosítást fellendítse. A kezdeményezés a hulladék csökkentéséről, a zöldre mosás (greenwashing) elleni harcról és a bizalom kiépítéséről szól.

Hogy is néz ez ki a gyakorlatban? Nézzük meg egy kólás doboz példáján

A digitális termék útlevél egyfajta információ-láncot alkotva követi le részleteiben egy anyag állapotát, a beszerzési és rendeltetési hellyel együtt.

Egy kólás doboz esetében az információ-lánc azoknak a gyáraknak a nyersanyag lelőhelyével kezdődik, ahol megtörténik a polimer granulátummá finomítása és a doboz megkülönböztető formájának kialakítása. Ezt követi a megtöltés, az értékesítés, majd fogyasztást követően a sárga hulladékgyűjtőbe történő szelektálás. A folyamat végezetül a megolvasztással és az újra formázással zárul vagy inkább kezdődik elölről.

Az útlevél mechanizmusát úgy lehet legkönnyebb elképzelni, ha egy szupermarket zöldség és gyümölcs részlegén lévő termékre gondolunk. A megvásárolni kívánt gyümölcs csomagolása ugyanis részletes tájékoztatást ad a vásárlónak az áru összetételéről, származási helyéről, gyártójáról, sőt mi több, kitérhet olyan „zöld hívószavakra” is, mint a biotermesztés és a fenntartható, etikus gazdaság.

Ezt a gyakorlatot terjesztené ki az ausztrál kormány a műanyagok csomagolására is 2028-ra.

Az új rendszer kezdetben önkéntességre épülne, viszont sokkal szigorúbb, műanyag csomagolásra vonatkozó kormányzati szabályozásokat vonna maga után. A szigorítással többek között olyan eseteket szeretnének kiküszöbölni, mint amikor kizárólag csak a távoli műanyag exportálása miatt volt magas egy 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült termék ökológiai lábnyoma.

 

Forrás:https://transpack.hu/2023/08/15/csomagolas-ujrahasznositas-termek-utlevel-ausztralia-2028-csomagolas/

Recommended Posts