2021. május 25-én életbe lépnek azok a szabályok, amelyek biztosítják a jogszabályi alapot a TIR egyezmény teljes digitalizálásához. A rendszer elektronikus változata segítségére lesz a fuvarozó cégeknek a folyamataik leegyszerűsítésében, valamint a versenyképesség és a hatékonyság növelésében.

A 76 résztvevő fél közül senki sem jelentett be tiltakozást az eTIR egyezményre vonatkozó 11. melléklet ellen – számol be az Európai Gazdasági Bizottság oldala.

A rendszer digitalizálásával kapcsolatos vita vagy projektek megkezdése iránt 48 fél jelzett érdeklődést. Közöttük felfedezhető Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, India, Irán, Izrael, Libanon, Montenegró, Marokkó, Pakisztán, Katar, a Moldáv Köztársaság, Tunézia, Ukrajna, Üzbegisztán, az Európai Unió (27 ország képviseletében) és az Orosz Föderáció. Oroszország kérelmezte, hogy kezdődjenek el a munkák a koncepció ellenőrzésével kapcsolatban azon országok részére, amelyek az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz tartoznak.

„Szeretettel meghívom valamennyi, a TIR egyezményben részes felet, hogy mihamarabb kezdjék meg az országos vámügyi rendszereik összekapcsolását a nemzetközi eTIR rendszerrel, hogy mihamarabb ki lehessen használni a megnövelt hatékonyságát és biztonságát” – hangzott el Olga Algayerova, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának ügyvezető titkárától.

Umberto De Pretto, a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Egyesületének (IRU) főtitkára az eTIR-t mérföldkőnek nevezi, amely „széleskörű támogatást mutat a fuvarozás digitalizálása számára”.

Az IRU és a tagjaink továbbra is kooperálnak a kormányzatokkal az eTIR bevezetésére vonatkozóan, hogy tovább lehessen egyszerűsíteni a határokon való átlépést, csökkenteni a fuvarok időtartamát, fellendíteni a kereskedelmet és növelni a biztonságot, legfőképpen most, a pandémia idején.

A TIR egyezmény biztosítja a határon átnyúló fuvarozás időtartamának akár 80%-kal való csökkentését. Sőt, lehetővé teszi a költségek akár 38%-kal való csökkentését is.

A digitalizált rendszer egyszerűbb folyamatokat nyújt majd a fuvarozók számára, valamint biztosít egy előnyt adó rendszert az azt használó vállalatoknak és vámigazgatásoknak. Ezen felül a digitalizálás növeli az egyezmény versenyképességét és hatékonyságát. Valamennyi az eTIR-ben részt vevő vámszerv ugyanis értesítésre kerül néhány másodperc alatt a beérkező TIR bejelentésről.

Fontos az is, hogy a rendszer digitalizálása a fuvarozás érintésmentes lebonyolítását biztosítja, ami járvány idején csökkentheti a vírussal való megfertőződés veszélyét mind a járművezetők, mind a vámosok oldalán.

Forrás: Májustól elektronikus lesz a TIR carnet. Mit jelent ez a gyakorltban? (trans.info)

Recommended Posts