A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő az MTI-nek nyilatkozott augusztus 18-án, csütörtökön.

2021-ben Magyarországon összesen 35 ezer háztartásba telepítettek napelemes rendszereket, ezzel szemben idén, csak az elmúlt pár héten körülbelül 60 ezer megkeresés érkezett a szövetség felé. A szövetség elnöke szerint a nemrég befogadott igények kivitelezésének egy része átcsúszik a 2023-as évre.

Habár a napelemes rendszer nem engedélyköteles, a telepítéshez viszont áramszolgáltatói hozzájárulásra van szükség, a kivitelezés csak ezután valósítható meg. Kiss Ernő szerint az okozza az egyik legnagyobb problémát, hogy a hozzájárulásra az energiaszolgáltatók leterheltsége miatt több hónapot, vagy akár fél évet is kell várni.

A szövetség elnöke gátló tényezőnek nevezte továbbá, hogy az áramszolgáltatók a 2,5 kilowattnál nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítésénél az eddigi gyakorlatot szigorították. Most már az esetek túlnyomó részében a felhasználónak át kell alakítania ingatlanában a villamoscsatlakozásának helyét, mielőtt benyújtja a napelemes rendszerre az igényét. Ezt korábban egyetlen lépésben meg lehetett tenni, így viszont több hónapos csúszást eredményezhet.

A harmadik problémát a termékhiány okozza. Az orosz-ukrán háború hatására Európa teljes területén nőtt a kereslet a napelemek iránt. Mivel Magyarországon csak részegységeket gyártanak, ezért az ország importra szorul.

Kiss Ernő hozzátette, hogy a szövetségnek több, mint 300 tagvállalata van, akiktől elvárják, hogy képzett szakemberekkel rendelkezzenek, és több, lezárt évük is legyen, így új alapítású cég nem lehet tagja a szövetségnek.

Forrás:
https://gyartastrend.hu/cikk/hianycikk-lehet-a-napelem?fbclid=IwAR2XJZAzlz8o9SY7E9T4Gm2dgkueZFeI3bAHTmcFFz92x2fRnnnYsgpNEmM

Recommended Posts