Úgy tűnik, hogy a koronavírus jelenlegi szakaszában is érdekfeszítő folyamatok mennek végbe a világgazdaságot illetően. A térségek kereslet-kínálati viszonyai, az egyes ágazatok különböző ütemben és mértékben normalizálódnak, ami kirívó piaci helyzetet okoz. A legszembetűnőbb folyamatok a szállítmányozásban jelentkeztek: négy-ötszörösére ugrott az Ázsiából Európába való szállítás költsége az utóbbi hónapokban, melyért a globális konténerhiány tehető felelőssé. A kínai exportőrök öldöklő harcot folytatnak a szabad kapacitásokért, miközben Európából szinte üresen térnek vissza a konténerek.

Megugró szállítási árak

Az utóbbi hetekben feltűnően kilőttek a szállítási árak, miután a gyártók gyakran heteket kénytelenek várni a szabad konténerekre, ezért pedig akár jelentős prémiumot is hajlandók fizetni. A probléma elsősorban az Ázsiából Európába irányuló szállításra vonatkozik, az IKEA szingapúri leányvállalata például „globális szállítmányozási válságról” beszél – írta a CNBC.

Decemberben az Ázsiából Észak-Európába irányuló szállítások 264%-kal voltak drágábbak, mint a korábbi évben, míg az Ázsia és az USA nyugati partja közti szállítás 145%-kal került többe. A Freightos Baltic Index adatain is látszik a tekintélyes drágulás. (A cég a szállítási költségeket monitorozza.) A grafikon jól mutatja, hogy az Ázsiából Európába irányuló szállítás ára a novemberi 2000 dollárról majdnem a négyszeresére emelkedett. Az Amerikába történő szállítás ennél kisebb mértékben drágult.

 

Az ellenkező irányba is többet kell fizetni, de mivel szinte vadásznak az üres konténerekre, ezért az Európából Kínába történő fuvar ára lényegesen csekélyebb mértékben emelkedett.

A Redwood Logistics vezérigazgatója, Mark Yeager, a CNBC-nek elmondta, hogy a korábbi 1200 dollár körüli árral ellentétben ma akár 6000 dollárt is hajlandóak fizetni a kereskedők egy konténernyi kapacitásért.

 Az ING Bank januári elemzésében látható, hogy a tavalyi harmadik negyedévben a globális kereskedelem volumene már elérte a koronavírus előtti fokozatot, miközben az európai országok többsége még a második körös lezárásokra készült. A kapacitáskorlátok miatt azonban a korlátozások feloldásával nem sok tere lesz a további emelkedésre a világkereskedelemnek. Ez pedig azt vonhatja maga után 2021-ben, hogy megreked a válságból való kilábalás.

A világkereskedelem volumene: a konténerszállítási forgalom (szürke vonal) és a kereskedelem volumene (narancs vonal). (2020 január=100, Forrás: ING Bank)

Mi okozza a káoszt a piacon?

A legfőbb kérdés az, hogy ami eddig piaci egyensúlynak számított a szállítmányozásban, az mitől borult most fel hirtelen annyira, hogy emiatt négy-ötszörös áremelkedés tapasztalható. A probléma okát még a szakértők sem találták meg ténylegesen, ahogy azt sem, hogy meddig kell ezzel számolni, de az biztos, hogy sokrétű a válasz, nem lehet csupán egyetlen okot megjelölni:

  1. Jelenleg Kína sokkal többet exportál Európába és az USA-ba, mint fordítva, ami annak köszönhető, hogy az ázsiai ország gazdasága mostanra kilábalt a válságból, miközben a világ többi része még a vakcinára vár vagy épp vakcina hiánnyal küzd. A CNBC-nek nyilatkozó szakértő szerint ma minden három konténernyi kínai export után csak egy konténer érkezik az ellenkező irányból. Szerinte egyébként nem feltétlenül a kevés konténerszám a probléma: globálisan 180 millió darab ilyen szállítóeszköz áll rendelkezésre, csak most épp nem ott, ahol kellene.
  2. A gondot az is fokozza, hogy tavaly az első félévben hatalmas mennyiségű új konténerrendelést visszamondtak a lezárások és a járvány miatt, most pedig a világkereskedelem gyors visszapattanása mindenkit meglepett.
  3. A harmadik ok pedig a légi szállítások akadozása, hiszen a légi forgalom volt leginkább érintett a korlátozásokat illetően és ez nem csak a személyszállításra, hanem a teherszállításra is igaz. Most olyan termékek is „hajóra szállnak”, melyek korábban légi úton juttattak célba Kínából, például az iPhone-ok.
  4. Negyedszer pedig szintén a járvány következménye, hogy az emberek rákaptak az online vásárlásra, így a kínai termékek kereslete megemelkedett.

Egyelőre nem látszik, hogy rövidtávon mi segítene a szállítási problémán. A logisztikai cégek megrendeltek ugyan rengeteg új konténert, de idő kell azok elkészítéséhez. Egy tavaly negyedik negyedéves elemzésben a Shanghai International Shipping Research Centre azt jósolta, hogy még hónapokig tarthat a krízis a piacon.

A korábbi évek tapasztalatai alapján februárban a kínai Holdújévkor a gyárak nagy része két hétre leáll az országban, ami most akár pozitív hír is lehetne, hiszen lenne idő az üres konténereket visszaküldeni. Azonban az utóbbi hetekben megint emelkedésnek indultak a koronavírus-esetszámok Kínában, ami miatt a kormány a szokásosnál rövidebb bezárást szeretne a gyárakban, hogy az emberek ne utazzanak haza, mert ezzel is fokozzák a járványhelyzetet. Ha februárig még utazási korlátozások is lesznek, akkor a gyárak többsége egyáltalán nem fog leállni.  

A fennakadások mindenkit elérhetnek

Az elmúlt évtizedekben tapasztalt globalizáció miatt ma a világ sokkal inkább függ Kínától, mint a korábbi időszakban, ez pedig azt vonja maga után, hogy a szállítmányozásban tapasztalható fennakadások is szinte az egész világot érintik. A szakemberek szerint első körben az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek foghatják a fejüket, akik Kínából szállítanak Európába és Amerikába, mert ez nem csak a közvetlen a fogyasztóknak történő értékesítést nehezíti, hanem a webshopok többségének munkáját is.

A BBC összeállításában például megszólalt Helen White, a Houseof.com webshop tulajdonosa, aki lámpákat importál Kínából. Elmondása szerint novemberben 1600 fontot fizettek egy konténernyi szállításért, ugyanezért most 10 ezret kérnek tőlük, ilyen árak mellett pedig egyértelműen kimondható, hogy veszteséges számára az értékesítés. Ráadásul a brit kereskedőket külön sújtja a januári Brexit, illetve az azt követő káosz a kikötőkben.

A Financial Timesnek egy másik brit kereskedő arra panaszkodott, hogy nem csak a négy-ötszörös árak nehezítik a helyzetet, de hónapokat csúsznak a szállítások, van olyan megrendelése, amit novemberben adott le, és még mindig behajózásra vár.

A fennakadások hatásai már a beszerzési menedzserindexekben is jelentkeznek. Az eurózóna decemberi konjunktúra felmérésében a cégek többsége szállítási nehézségekről számolt be és arra panaszkodott, hogy a nyersanyag készletek kezdenek fogyatkozni és hiány van a félig feldolgozott alkatrészekből is.

Ha a mostani piaci egyenlőtlenség tartós lesz, akkor annak két fájdalmas következménye lehet:

  1. Bizonyos területeken áruhiány alakulhat ki a szállítások késése miatt:ennek jeleit látjuk az autóiparban, ahol nem csak azért van chiphiány, mert keveset gyártanak, hanem azért is, mert a szállítás a megszokotthoz képest lassabb, a cégek készletei pedig már kimerültek. Ez a probléma ütötte fel most fejét a magyarországi Mercedes- és Audi-gyárban is.
  2. Másrészt a szállítási költségek emelkedése, vagy annak egy része várhatóan beépül majd az árakba, emiatt a kiemelten érintett területeken jelentősebb áremelkedés is jöhet. Ez pedig csak tovább tetézheti az egyébként is emelkedő globális inflációs kilátásokatés reflációs kockázatokat.

A téma kapcsán egy angol nyelvű tájékoztató videó is felkerült az egyik legnépszerűbb videó-megosztó portálra. Az összeállítás remekül szemlélteti a kialakult helyzet súlyosságát az eredetétől kezdve.

https://www.youtube.com/watch?v=kyj2o_Bc22E

 

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210126/oldoklo-harc-indult-a-vilagon-ami-nalunk-is-aruhianyt-es-elszallo-arakat-hozhat-466710

 

Recommended Posts