A Covid-járvány és az ellene hozott intézkedések már egy éve az életünk velejárói. A kezdeti kihívások után a gyáripar jól reagált a kialakult helyzetre, a gyártással foglalkozó vállalatok alkalmazkodtak a meglévő állapothoz.

Eileen Sweeney, a Capgemini North America gyártásért, autóiparért és élettudományokért felelős ügyvezető alelnöke négy lényeges tanulságot gyűjtött össze az Industry Week című szaklapban arról, hogyan reagált a gyáripar a koronavírus-járványra az elmúlt egy évben.

Alkalmazkodóképesség és rugalmasság

Szinte nem is létezett olyan iparág, ami készen állt volna arra a helyzetre, amivel tavaly márciusban szembesülni kellett. Ugyanakkor a gyártók nagyon hamar bebizonyították, hogy tudnak alkalmazkodni a kihívásokhoz. Ennek történelmi hagyományai vannak, a világháborúk idején a nagy ipari cégek átalakították a termelésüket a háborús helyzet igényeinek megfelelően.

2020-ban nem háború, hanem egy járvány kényszerítette hasonló szituációba a gyártással foglalkozó cégeket. Aki csak tudott, orvosi segédeszközök gyártásával vette ki a részét a járvány elleni harcból: autógyártók készítettek maszkokat, technológiai cégek lélegeztető gépeket, ezzel segítve az egészségügyet.

Az ellátási láncok bebiztosítása

A járvány kitörése utána a határok lezárásra kerültek, számos gyárnak leállni kényszerült. Szinte minden gyáripari vállalat találkozott ellátási zavarokkal, ezért külön munkacsoportok alakultak az ilyen problémák megoldására.

Több OEM fontolóra vette az ellátási láncok újra tervezését, relokalizációját, azaz nagyobb mértékben próbálnak helyi vállalatokra támaszkodni.

Elfogadottá vált a távmunka

A távmunka vagy a home office a járvány előtt csak 1-1 irodai munkakörökben volt gyakorlat, ám az elmúlt egy évben számos munkakörben álltak át erre a típusú munkavégzésre. A gyáriparban persze sok az olyan feladat, amit csak személyesen, fizikai jelenléttel lehet elvégezni, ám a technológiai megoldásoknak hála egyre több a lehetőség az otthoni munkára.

Sokak számára talán hihetetlen, de a távmunka egyáltalán nem jelentette a produktivitás vagy a hatékonyság visszaesését.

Új értelmet nyert a biztonság fogalma

A pandémia miatt az emberi érintkezések számát a lehető legkisebb szintre kellett hozni, azok formáját pedig megváltoztatni. A higiéniai előírások mellett a technológiai fejlődés katalizátorává is vált a biztonság, hiszen egyre több és több területen vezettek be digitalizált, automatizált megoldásokat annak érdekében, hogy csökkentsék az emberi kontaktusok számát.

Ebben ma, egy év távlatában sincs változás: a munkahelyeken továbbra is elsődleges szempont a biztonság, és most is technikai újításokkal küzdenek a biztonságosabb életért.

Forrás: Erősebbé tette a gyáripart a járvány – autopro.hu

 

Recommended Posts