A 2021. január 1-jén bevezetett, és kötelezően alkalmazandó előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer, a BIREG online felülete elérhetővé vált, így az érintett fuvarozók megkezdhetik a regisztrációjukat és fuvarfeladataik adatainak feltöltését.

A  cégregisztrációt a jogszabály alapján január 31-ig el kell végezni minden olyan szállítmányozó vállalatnak, amely Magyarország területét érintő nemzetközi közúti árutovábbítást vagy szállítást végez. A rendszer mind a külföldi, mind a magyar szállítmányozó társaságokra vonatkozik és annak elmulasztása jogsértésnek minősül, s az engedély nélküli fuvarozási tevékenységgel egyenértékű bírságfizetést von maga után.

A bírságolás csak február 1-től lép érvénybe, viszont mindenképp ajánlott addig is megismerni a rendszert és regisztrálni a vállalkozást. A cégregisztrációhoz elég egy főnek regisztrálni cégenként. (ez lehet a vállalat vezetője vagy egy meghatalmazott alkalmazott). A járművezetőket belépés után az elsőként regisztrált ügyintéző tudja majd hozzáadni a rendszerhez.


Ezután a sofőrnek vagy a jármű kezelőjének rögzítenie kell az egyes szállítási műveletek részleteit:

 • mielőtt belépne és elhagyná az országot
 • kirakodáskor vagy berakodáskor Magyarországon
 • a be- és kirakodáskor a szállítás részleteit legkésőbb a művelet befejezéséig fel kell tölteni a rendszerbe.

A regisztrációhoz az alábbi adatokra van szükség:

 • a cég engedélyszáma
 • a vállalkozás neve
 • székhely adatai (ország, irányítószám, település, cím)
 • kapcsolat email-címe, telefonszáma
 • ki kell találni egy cégazonosítót, és egy jelszót. (A továbbiakban majd a cég minden regisztrált felhasználójának az itt megadott cégazonosítót kell megadnia belépéskor a saját felhasználónevén kívül).

A regisztrációt mindenképpen el kell végezni azoknak,

 • akik díjazás ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást végeznek 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművel,
 • akik saját számlás nemzetközi közúti áruszállítást végeznek 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel,
 • valamint azoknak is, akik Magyarország területén kabotázst végeznek.

A bírságokat illetően január hónapban még türelmi időszak van, ekkor még nem szabható ki büntetés, de februártól a nyilvántartásba vétel elmulasztását engedély nélküli szállításnak fogják tekinteni, ami szabálysértésnek számít Magyarországon, és 800 000 forint pénzbírsággal sújtható. A be- és kirakodóhelyre 300 000 forint pénzbírság róható ki, ha nem ellenőrzi az engedélyeket.

Ha egy vállalat ismételten megsérti a rendeletet, akkor a járművet jogában áll a hatóságoknak lefoglalni. Az engedélyek regisztrálásának többszöri elmulasztása vagy szabálytalan felhasználása a magyar árufuvarozási piacról való teljes kitiltást eredményezhet.

Az MKFE összeállított egy engedélyezési segédletet a fel- és lerakóhelyeknek:

https://nlvklub.hu/wp-content/uploads/2021/01/MKFE_engedelyellenorzesisegedlet.pdf

A BIREG regisztrációs felületének linkje:

Https://bireg.gov.hu/bireg/#/account/login

BIREG rendszer ügyfélszolgálati elérhetősége:

bireg@itm.gov.hu

Forrás:
https://nit.hu/index.php/2014-02-27-11-34-43/egyeb-hirek/1907-elerheto-a-bireg-online-felulete-az-erintett-fuvarozok-megkezdhetik-a-regisztraciot

https://trans.info/hu/elerheto-a-bireg-regisztraljon-meg-a-heten-hogy-elkerulje-a-birsagot-219356

https://www.mkfe.hu/hu/engedelykotelezettsegkereso

Recommended Posts