A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja 2020. augusztus 11.-én rendezte meg online konferenciáját, melynek témája az EKÁER szabályok 2021-es változásai voltak. Az előadó Farkas Gergely volt, aki a Deloitte Magyarország közvetett adókkal foglalkozó csoportjának a szenior tanácsadója.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer 2015-ös bevezetése óta már számos változáson ment át, 2021. januárt 1-től azonban jelentős módosítás lép életbe.

Az EKÁER szabályok átgondolására az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai, valamint az európai uniós jognak való megfelelési követelmény miatt volt szükség.

Általánosságban az EKÁER-ről

Az EKÁER alapvetően 3 jogszabályon alapul. Az egyik az adózás rendjéről szóló törvény, a másik az EKÁER működéséről szóló rendelet, valamint a kockázatos termékek meghatározásáról szóló rendelet.

Az adózás rendjéről szóló törvény az EKÁER törvényi kereteit rögzíti, pl.: bejelentési kötelezettség, kockázati biztosíték nyújtási kötelezettség. A működési rendelet a részletszabályokat tartalmazza, pl.: bejelentésre kötelezett útirányok, ki a bejelentésre kötelezett személy, bejelentendő adatok köre.

EKÁER szempontból 3, az alábbi tranzakciókat különböztetjük meg, ami bejelentési kötelezettséget érinti:

  • Európai Unión belüli közösségi beszerzés, egyéb célú beszerzés
  • Magyarországról az Európai Unió területére történő közösségi termékértékesítés, egyéb célú kivitel
  • első belföldi adóköteles termékértékesítés

Ezáltal a jogszabály az összes határon átnyúló fuvarozásos termékmozgással járó tranzakciót az EKÁER alá vonja, míg a belföldi értékesítések esetén csak az első adóköteles termékértékesítés, ami az EKÁER hatálya alá tartozik.

Általánosságban elmondható, ha az Európai Unióból szerzünk be, akkor magyarországi címzett, aki bejelentésre kötelezett, hogyha az Európai Unió területére értékesítünk, akkor hazai a feladó. Az első belföldi adóköteles értékesítésnél attól függően változik a bejelentésre köteles személye, hogy kockázatos vagy nem kockázatos terméket fuvarozunk, másrészről pedig az is kérdés, hogy a címzett vagy a feladó fuvaroztat.

A kockázatos termékek vámtarifa szám alapján vannak besorolva. Bizonyos élelmiszerek, egyes vegyi anyagok és ruhaneműk tartoznak a kockázatos termékek köré. Ha kockázatos terméket szállítunk, akkor egy 15%-os mértékű kockázati biztosítékot kell fizetni az adóhatóságnak, ami a szállítmány értékének 15%-a, plusz még a megelőző 45 napban teljesített kockázatos termékek értékének 15%-a, tehát ez egy nagyobb összegű szállítmányánál egy jelentős összegű pénzügyi garancia nyújtását teheti szükségessé. A nem kockázatos termékek esetében nem kell kockázati biztosítékot fizetni.

 

EKÁER változások 2021-től

Az adóhatóság az EKÁER 2015-ös bevezetése óta folyamatosan hangsúlyozza, hogy az EKÁER egy nagyon hatékony fegyvere az adócsalások elleni küzdelemnek, eredményesen szorította vissza a közösségi ügyletekhez tartozó áfa csalásokat, ugyanakkor Európai Bizottság részéről nagyon sok kritika érte a rendszert, többek között azzal összefüggésben, hogy az az EKÁER sérti az üzleti szabadság elvét.

Az Európai Bizottság sérelmezte még, hogy az EKÁER elsősorban a határon átnyúló ügyleteket terheli, sérti az arányosság és a semlegesség elvét és valamennyi termékre vonatkozik attól függetlenül, hogy az kockázatos vagy sem. A Bizottság megjegyezte azt is, hogy Magyarország-Unió relációban gyakorlatilag szinte minden ügylet bejelentésre kötelezett, míg a belföldi ügyleteknél csak az első adóköteles értékesítés, ami a bejelentési kötelezettség alá esik. Rendkívül nagynak ítélték meg a kockázati biztosíték 15%-os mértékét, főleg azért, mert vannak olyan termékek, amelyek 5%-os áfa kulcs alá esnek, így ezeknél a 15%-os kockázati biztosíték nem arányos.

Az első és legfontosabb változás, hogy a bejelentési kötelezettség 2021. január 1-től eltörlésre kerül a nem kockázatos termékek esetében.

A mulasztási bírságra vonatkozó szabályok is átalakításra kerülnek. Az EKÁER kötelezettségek be nem tartása egy nagymértékű mulasztási bírságot vont maga után. Ez a szállított áru 40%-ig terjedő mulasztási bírságot jelentett. Viszont 2021. január 1-től már csak abban az esetben lehet alkalmazni a 40%-ot, ha egyáltalán nem tettek eleget az EKÁER bejelentési kötelezettségnek, illetve, ha a bejelentési kötelezettség kapcsán a súly vagy az érték adata helytelenül lett megadva.

A gyakorlatban ez eddig azt jelentette, hogyha az adózó pl. elrontott egy rendszám adatot, akkor az adóhatóság egy szám vagy betű elírása miatt is – legalábbis elméletileg – kiszabhatott 40%-os mulasztási bírságot (természetesen az eset összes körülményének a mérlegelése mellett). Erre a jövőben már ilyen formában nem lesz lehetőség, az ad-hoc súlyú adminisztratív hibákat nem büntethetik a 40%-os mulasztási bírsággal, csak általános adózási szabályok szerinti mulasztási bírságok alkalmazhatóak.

Egy kisebb mértékű változás, hogy bevezetik a termékegység fogalmát, ami lényegében megegyezik az EKÁER szám eddig használt definíciójával. Ez az egy feladótól egy címzett részére, egy gépjármű adott útvonalán történő mozgása keretében fuvarozott termék.

A fentebb felsorolt változások már kihirdetett jogszabályban vannak, de nagy valószínűséggel egyéb változtatások is várhatóak még. Jelenleg csak az adózás rendjéről szóló törvényt módosították, de idáig nem kerültek kiadásra a működésről szóló, illetve a kockázatos termékek meghatározásáról szóló rendeletek változásai sem.

Az Európai Bizottság által megfogalmazott kritikák és az adóhatóság ellenőrzési tapasztalatai alapján felmerülhet a rendszer további módosítása is, így például a jövőben

 

  • bővülhet a bejelentési kötelezettséggel érintett ügylet típusok köre;
  • változhat a kockázatos termékek köre, valamint
  • gyakoribb adóhatósági ellenőrzésekre is számíthatunk.

Hogyan készülhetünk fel a változásokra?

  • EKÁER folyamatos áttekintése: folyamatos nyomon követés a rendeletek változásaiban
  • Korábbi ellenőrzésekből nyert tapasztalatok alapján a kockázati pontok azonosítása
  • Szállított termékek pontos beazonosítása: mit szállítunk, mi a tarifális besorolása
  • A kihirdetett jogszabályok alapos tanulmányozása

Ha a jövőben Ön is szeretne többet megtudni a logisztikát érintő változásokról, látogasson el a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek XIV. Konferenciájára és értesüljön a legfrissebb globális trendekről első kézből, szakértőinktől.

Jelentkezés az alábbi linken: https://nagyvallalatilogisztika.hu/regisztracio/

Ne maradjon le az év legnagyobb logisztikai eseményéről, küldje el regisztrációját még ma!
Recommended Posts