Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer 2015-ös bevezetése óta már számos változáson ment át, most azonban jelentős módosítás lép életbe 2021. január 1-től.

AZ EKÁER szabályok átgondolására az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai, valamint az európai uniós jognak való megfelelés követelménye miatt volt szükség.

Az EKÁER bejelentés kötelezettsége csak a kockázatos termékek szállítása esetén lesz érvényes (amennyiben a fuvar tömege vagy értéke az előírt értékhatárokat meghaladja). A kockázati biztosíték fizetési kötelezettség továbbra is megmarad. 

A közvetlen számítógépes adatkapcsolaton keresztül küldött EKÁER bejelentés is az  EKÁER elektronikus felületén rögzített bejelentésnek minősül.

A mulasztási bírságtétel, ami az áru nettó értékének 40%-ig terjedhet, csak akkor szabható ki, ha a bejelentési kötelezettség elmaradt, vagy a bejelentési kötelezettség hibásan teljesült a fuvarozott termékek súlyára és értékére vonatkozóan.

Ha szeretne bővebb információt megtudni az EKÁER változásokat illetően, vegyen részt a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja által szervezett online konferencián 2020. 08. 11.-én kedden délután 15:00-kor.

A részvétel ingyenes, de azon csak klubtagjaink vehetnek részt.

Regisztráció az alábbi linken:

https://nlvklub.hu/blog/ekaer-valtozasok-2021/

Amennyiben nagyvállalati gyártó/termelő cégnél dolgozik logisztikai területen és szeretne klubtagnak csatlakozni, az alábbi linken teheti meg:
https://nlvklub.hu/regisztracio/

Recommended Posts