A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja június 28.-án rendezte meg a „BIREG fel-és lerakóhelyeket érintő változások július 1-től” című online előadását. A BIREG-et érintő változásokról Dr. Falcsik István ügyvéd, az RSM Hungary Zrt. vámüzletágvezetője tájékoztatta a résztvevőket.

Az előadásában az alábbi témákra tért ki: A BIREG célja, jogszabályi háttér, kik az érintettek, regisztráció, feladók és címzettek kötelezettségei, fuvarozók kötelezettségei, engedélytípusok és jogkövetkezmények.

Sokan próbálnak párhuzamot vonni a BIREG és az EKÁER között, de azt tisztázni kell, hogy jogi szempontból a kettő között semmilyen azonosság nincsen, csupán az államilag működtetett online felület mutat hasonlóságot. Az EKÁER-t adókötelezettségek közé soroljuk, míg a BIREG áruszállítással kapcsolatos rendszer.

A BIREG célja az illegálisan végzett fuvarműveletek kiszűrése és a törvényesen működő árufuvarozók védelme.

A BIREG alkalmazásával elérni kívánt célok:

 • Határátlépés elektronikus regisztrálása
 • Járatok nyomon követhetősége
 • Jogsértő-engedély felhasználók adatainak megléte
 • Valós idejű engedély felhasználás
 • Adminisztráció csökkentés
 • Kockázatértékelési rendszer létrehozása
 • Riasztások-célzott közúti ellenőrzések

A BIREG esetében egy alap kormányrendelet módosult tavaly december 31.-én, ami január 1-től alkalmazni kellett (261/2011. (XII.7.) Kormányrendeletben meghatározottak szerint, természetesen türelmi idővel, majd nem sokkal később ismét módosították.

Kiket érint a BIREG?

Ha alanyi körben akarjuk meghatározni akkor az üzemben tartót, a gépkocsivezetőt, a feladót és a címzetteket.

Regisztrációra és bejelentésre kötelezettek, a külföldi székhelyű fuvarozó vállalkozások, valamint akik díj ellenében árut fuvaroznak és 3,5 tonnát meghaladó gépjárművel nemzetközi forgalomban közlekednek. Saját számlás áruszállítók, akik és 3,5 tonnát meghaladó gépjárművel nemzetközi forgalomban közlekednek és a 2020.02.04. után csak az Unión kívül CEMT-vagy bilaterális engedélyhez kötött fuvarok esetén.

Milyen regisztrációs kötelezettségek vannak?

Van céges regisztráció és járat regisztráció. Cégregisztráció esetében meg kell adni: egyedi belépési azonosító, vállalkozás neve és címe, tevékenységi/közösségi engedély szám, elérhetőség, járművek és pótkocsik regisztrációja. Járat regisztráció esetében meg kell adni: jármű kiválasztása vagy rendszám megadása, felrakó és lerakó országa, engedélykötelezettség megállapítása, engedély típus kiválasztása és sorszám rögzítése, engedély képének feltöltése és mentése. Rögzítendő események: felrakás és lerakás helye, ideje km óra állás, valamint a határátlépés helye, ideje és km óra állás.

A BIREG rendszerben való regisztráció nem tartozik a bonyolult folyamatok közé, viszonylag kevés adatot kell felvinni.

A vállalkozás valamely ügyintézői jogosultsággal rendelkező felhasználójának kell elvégezni a fuvarozási művelet regisztrációját a Magyarországra irányuló fuvarozási művelet esetén Magyarország területére történő belépés előtt, vagy Magyarországról induló fuvarozási művelet esetén Magyarország területén történő felrakodás megkezdése előtt, valamit Magyarország területén történő áthaladás esetén Magyarországra történő belépés előtt.

A BIREG rendszerben azokat a fuvarfeladatokat tekintjük engedélykötelesnek, melyhez bilaterális engedély, CEMT engedély vagy kabotázs engedély szükséges.

A BIREG kötelezettség jelen szabályozása alapján a fuvarozó kötelezettségei közé tartozik: CEMT, bilaterális, közösségi engedélyt köteles használni, engedélyt köteles bemutatni a feladónak/címzettnek, BIREG üzemben tartói regisztráció, BIREG szállításonként rögzíteni adatot, bemutatási kötelezettség. A feladó és címzett kötelezettségei jelenleg: engedélykezelési és dokumentum megőrzési kötelezettség papíralapon, bejelentési kötelezettség, regisztráció meglétének ellenőrzése. Július 1-től a feladónak és címzettnek engedélykezelési kötelezettség a BIREG rendszerben elektronikusan, bejelentési kötelezettség és a fuvardokumentumok feltöltése a rendszerben.

Ha a címzett vagy a feladó jogellenes dolgot tartalmaz, akkor kötelessége a bejelentést megtenni az illetékes hatóságokhoz. A bejelentés módja még nem tisztázott, ma még formanyomtatvánnyal működik, de érdemes olyan bejelentési módot választani, amit később igazolni lehet, pl.: lefűzni a fuvarokmányok mellé.

Fuvarozó-Bemutatási kötelezettség

Mit kell bemutatni a címzettnek/feladónak ha megérkezik az áru: A CEMT engedélyt vagy bilaterális engedélyt és a fuvarregisztráció érvényességét. Köteles bemutatni a díj ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást végző gazdálkodó szervezet a magyarországi felrakás helyén a feladónak, magyarországi lerakás helyén a címzettnek. Ha a játművezető a felrakóhelyen nem tud engedélyt bemutatni, vagy az érvénytelen/hiányos, továbbá a fuvarregisztrációt elmulasztotta vagy az hiányos, akkor a feladó jogosult az felrakását megtagadni.

Árufuvarozási engedélyek

Magyarországot érintő nemzetközi áruszállítás:

 • Közösségi engedély
 • CEMT engedély
 • Bilaterális engedély
 • Kabotázs: belföldi fuvarozás végzése egy másik országban

BIREG-Gondoljuk végig!

Az alábbi kérdéseket érdemes végig gondolni a BIREG kapcsán:

 • Milyen viszonylatokra vonatkozik?
 • Honnan fogom megtudni, hogy milyen honosságú fuvarozó?
 • Hogyan fogom bekérni a fuvarozótól a BIREG-visszaigazolást? Minden ilyen fuvarozó rendelkezik BIREG regisztrációval, BIREG számmal.
 • Milyen nyilatkozatokat érdemes beszerezni a szállítmányozótól/fuvarozótól?
 • Hogyan lehet igazolni, hogy az adott fuvarozással kapcsolatban eleget ettem az ellenőrzési kötelezettségnek? Nyomtatva vagy rögzítve képernyőfotóval.
 • Milyen nyilvántartást kell vezetni ehhez? Nincs erről konkrét rendelkezés, de saját magunknak nem árt vezetni, milyen járművek jártak nálunk stb.
 • Hogyan érdemes ehhez felépíteni az adatbázist?

Mit kell vizsgálni?

 • A CEMT engedélyt vagy bilaterális engedélyt
 • A fuvarregisztrációt

A legnagyobb kihívást a címzettnek és a feladónak az jelenti, hogy a fuvart CEMT engedélyes, bilaterális engedélyes vagy kabotázs fuvar-e? Önmagában ezt egy fuvarfeladatról megmondani nehezebb eset a címzett és feladó részéről.

AZ MKFE oldalán van engedély kereső, ami 3 adat megléte után megadja, hogy milyen engedélyes az adott fuvar és kell-e hozzá BIREG regisztráció. A későbbiekben remélhetőleg be lesz építve a BIREG rendszerbe ez az ellenőrző rendszer.

Hasznos oldalak

Probléma esetén

Ha nincs regisztráció, hiányos, nem érvényes, nem felel meg.

Szükséges intézkedések

 • Közlekedési hatóságnál, vámhatóságnál vagy rendőrségnek azonnal be kell jelenteni
 • Felrakás esetén a feladó jogosult az áru felrakását megtagadni

Nemzeti Adó-és Vámhivatal

ugyelet@nav.gov.hu

06-1/456-9555, 06-30/250-4711 (0-24 hívható)

Innovációs és Technológia Minisztérium

Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály

kkef@itm.gov.hu, khu@itm.gov.hu, 06-1/373-1471

Szankciók

Szállítmányonként akár 500.000-800.000 Ft, címzettek vonatkozásában 300.000 Ft a bírság.

Az NLV Klub a témához kapcsolódóan július 13.-án tartja soron következő webinárját, ahol az Innovációs és Technológia Minisztériumtól kaphatunk tájékoztatást a BIREG rendszert illetően. A részletes információk és a  regisztrációs felület ide kattintva értető el.

Amennyiben szeretne még többet megtudni a logisztikai szektort érintő friss hírekről, változásokról, valamint kedvezményesen részt venni rendezvényeinken, jelentkezzen tagjaink közé az alábbi linken: https://nlvklub.hu/regisztracio/.

Facebook oldalunkat itt érheti el: https://www.facebook.com/nlvklub

Amennyiben bármilyen kérdése lenne, kérjük küldje el nekünk az nlvklub@nlvklub.hu e-mail címre vagy keressen minket a +36-20-347-0329 mobil elérhetőségen.

Recommended Posts