A hullámsírba veszett áruszállító konténerek száma hétéves rekordot döntött tavaly a hajózási világszervezet (WSC) kimutatása szerint – írta a Világgazdaság.

Gumiabroncs, fehérnemű, okostelefon: csak néhány azok közül a termékek közül, amelyeket tartalmazó konténerekből 2020-ban háromezernél is több süllyedt el. A rekorder a 364 méter hosszú One Apus nevű hajó volt, amely november végén került viharba Hawaii partjaitól 1600 tengeri mérföldre, és több mint 1816 óriás fémdoboz ömlött róla a vízbe- publikálta a lap.

A világkereskedelem felgyorsulása, a szűkös tengeri szállítási kapacitások, a könnyedén vett biztonsági szabályok mind hozzájárultak ahhoz, hogy a balszerencse-sorozat 2021-ben is folytatódott, így már ezernél több konténer merült el. Januárban például a kínai Hsziamen kikötőjéből Los Angeles felé tartó Maersk Essen veszített 750 konténert, majd februárban a japán partok közelében viharba került Maersk Eindhovenről esett a vízbe 260 konténer.

Szakértők szerint a hasonló esetek elkerülésére a piaci igényekhez illeszkedő szállítókapacitások kiépítése lenne a megoldás, erre azonban hosszú éveket kell még várni – írta a Világgazdaság.

Forrás: Gumiabroncstól az okostelefonokig – hullámsírban végzik az áruval teli konténerek (origo.hu)

Recommended Posts