Afrika tradicionálisan vezető a kobaltbányászatban, a jövőben pedig a lítiumtermelésben is meghatározó szerepet kaphat – egy új jelentésből kiderül, hogy afrikai lítium-kitermelés még az évtizedben megtízszereződik.

Afrika idén a világszerte kitermelt lítium 4 %-át fogja adni, azonban 2033-ra ez az arány 12%-ra fog emelkedni egy londoni piacelemző cég lítiumpiaci előrejelzése szerint. Kína nagy befektetéseket vitt Afrikába annak érdekében, hogy az ottani nyersanyaglelőhelyek felett megszerezze az irányítást.

Az akkumulátorokban használt kritikus anyagok közül a kobalt az, mely bányászatában Afrika a legnagyobb részesedéssel bír, és jelenleg a földrészen nyerik ki a fém 75 %-át. A jövőben ugyan Indonézia csökkenteni fogja az afrikai részesedést, az azonban még 2030-ban is 69 százalékon fog állni előreláthatólag.

A pehely grafit esetében ellentétes folyamat lesz megfigyelhető: Afrika a mai 19 százalék helyett 2030-ra a globálisan kitermelt mennyiség 39 százalékát fogja szolgáltatni a Benchmark egy másik, grafitpiaccal foglalkozó előrejelzése alapján.

Bár Afrika a bányászatban egyre fontosabb tényezőnek tűnik, a nyersanyagok feldolgozásában a jövőben is marginális szerephez jut majd. A jelentés által idézett becslése szerint 2030-ra a lítiumalapú vegyületeknek mindössze 0,1 százalékát fogják a kontinensen előállítani. A gömbgrafit esetében az arány 0,2, míg a kobalt esetében 4,9 százalék lesz ugyanakkorra.

forrás: https://autopro.hu/elemzesek/fontos-litiumforrassa-valik-afrika/952710

Recommended Posts