A július közepén hatályba lépő szabálymódosítás megálljt parancsol az ellenőrzési rendszert megkerülőknek: a nem biztonságos termékeket terítő, főként külföldi webáruházak nem játszhatják ki a hatóságokat egy közvetítő beiktatásával. Ha az értékesítési lánc más szereplőit nem érik el, a logisztikai szolgáltatót is felelősségre vonhatják a veszélyes termék árusítása esetén a piacfelügyeleti hatóságok.

Az online kereskedelemben egyre nagyobb szerepet kapnak a logisztikai szolgáltatók (fulfillment house). Elsődleges feladatuk a termék tárolása, mivel a webáruházak egy része nem rendelkezik raktározási lehetőséggel. Főként tengerentúli rendeléseknél az online vásárolt árucikket egyenesen a logisztikai központba szállíthatják, ahol készletezik, polcokon vagy raklapokon tárolják, majd a webáruházba érkező megrendeléseket összekészítik, csomagolják, és eljuttatják a vásárlókhoz.

Ezen kívül egyedi megállapodások alapján további szolgáltatásokat, akár számlázást is vállalhatnak. Logisztikai szolgáltatónak csak az minősül, aki a raktározás, csomagolás, címzés és feladás közül legalább kétféle szolgáltatást kínál.

A piacfelügyeleti hatóságok eddig csak a gyártóval, az importőrrel, a meghatalmazott képviselővel vagy a forgalmazóval szemben léphettek fel. Gyakran előfordul azonban, hogy egyedül a logisztikai szolgáltatót érik el. A jelenleg lényegében raktárként funkcionáló szolgáltatóval szemben eddig érdemben nem járhattak el, így nem tudták kinek megtiltani a kockázatos áruk forgalmazását. Egyes cégek a logisztikai szolgáltatók révén akár visszaélés szerűen is eláraszthatták az uniós piacot veszélyes termékekkel, vagy legalábbis megkerülhették a piacfelügyeleti ellenőrzési rendszert – olvasható az ITM közleményében.

Az új előírások szerint azonban minden piacfelügyeleti hatóságnak lehetősége lesz az Európai Unióban letelepedett bármely logisztikai szolgáltatóval szemben eljárnia akkor, ha a gyártó, importőr vagy meghatalmazott képviselő nem érhető el. A szabályozás nem foglalja magába a postai és csomagkézbesítési, árufuvarozási szolgáltatásokat.

Bár a logisztikai szolgáltatók csak más megoldás híján kötelezhetők, de a többi gazdasági szereplőhöz hasonlóan már rajtuk is számon kérhető a termékbiztonsági előírások betartása.

Forrás: A logisztikai szolgáltató is felelős lehet júliustól – Transpack

Recommended Posts