Egy friss jelentés szerint 2022-ben világszerte több mint egy gigawattórányi akkumulátor működött hajókban, ami egy év alatt 72 %-os növekedést jelent. A hajózás elektrifikációjában pedig már láthatáron a következő lépcsőfok, ami a hibrid hajtású konténerhajók képében érkezik.

A hibrid és teljesen elektromos hajók jellemzően új építésűek, vagyis már eleve úgy tervezik őket, hogy elektromos hajtással hatékonyan üzemeljenek, nem meglévők átalakításáról van szó. Ugyanakkor a mostani gazdasági bizonytalanság, valamint a világjárvány és az ukrajnai háború okozta infláció visszafogta az új hajókra vonatkozó rendelések számát, ideértve a villanyhajtású hajókra szólókét is.

Egy friss elemzésben rámutatnak, hogy az elektromos hajókat építő vállalatok megrendeléseit jellemzően elektromos kompok adták a múltban – 2019-2022 között a tengerjáró hajókba épített új akkumulátorkapacitások 37 %-a került ilyen járművekbe.

A jövőben azonban az elektrifikáció fő mozgatórugóivá a hibrid konténerhajók válnak. Bár historikusan egy kis piacról beszélhetünk, az elektromos konténer hajók építésére vonatkozó új szerződések folyamatosan születnek. Az elemzésben olvashatunk egy olyan előrejelzést mely szerint a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet és az Európai Unió jövőben érkező új szabályozásai, illetve a lehetőség az egyre nagyobb akkumulátorrendszerek építésére ahhoz fognak vezetni, hogy egyre több hibrid konténerhajó fog készülni.

Óriási potenciál rejlik az akkumulátoros hajtásokban. Jelenleg a globális tengeri hajó flotta kevesebb, mint 1%-a használ valamilyen alternatív hajtást, pedig az akkumulátorok, mind a belső égésű motoros, mind az jövőbeli üzemanyagcellás rendszerek hatékonyságát fokozhatják.

forrás: https://autopro.hu/elemzesek/a-kontenerhajokon-a-sor-a-hajozas-villamositasaban/956377

Recommended Posts