A ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) egy mesterséges intelligencián és mély tanulási (deep learning) technológiákon alapuló eszköz, amely nagy pontossággal képes természetes nyelvgenerálási (NLG) feladatokat végrehajtani.

Az emberekkel való interakció során képes alkalmazkodni a különböző helyzetekben és kontextusokban, célja, hogy pontos válaszokat, magyarázatokat és megoldásokat adjon a felhasználóknak. Ez egy fejlett alkalmazás, amely képes utánozni az emberi párbeszédet, és átmegy a Turing-teszten.

A ChatGPT 174 milliárd paraméterrel rendelkezik, és naponta több mint 20 millió lekérdezést kap. A GPT-t több mint 570 GB szöveges adatból álló hatalmas adatkészletre képezték ki – ez az adatkészlet körülbelül 27-szer akkora, mint a Wikipédia. Ez a hatalmas adatmennyiség lehetővé teszi a rendszer számára, hogy emberszerű válaszokat generáljon a legkülönbözőbb lekérdezésekre. Ezzel értékes eszközzé válik a logisztika és az ellátásilánc- menedzsment területén dolgozó vállalkozások számára is.

A ChatGPT az egyik módja a logisztika és az ellátásilánc-kezelés területén a rendeléskezeléssel kapcsolatos ügyfélszolgálati interakciók automatizálására. Ez magában foglalja az olyan feladatokat, mint a rendelések nyomon követése, a törlések és a visszaküldések. A beszállítókkal való kommunikáció automatizálására is használható a rendszer, beleértve a rendelés leadását, a szállítás ütemezését és a számlázást. Ez megkönnyítheti a folyamatot, és csökkentheti a feladatokhoz szükséges időt és erőforrásokat.

A ChatGPT köztudottan pontatlan vagy teljesen kitalált információkat is adhat a felhasználóknak. Ezek a problémák azonban folyamatosan javulnak, ahogy mind többször használjuk és minél több adatot dolgoz fel. A technológia ma még nem tudja teljesen helyettesíteni a szakemberek képességeit az ellátási láncok döntéshozatali folyamataiban, a szakemberek tudására továbbra is szükség lesz.

A ChatGPT több módon is segíthet az ellátási láncban. Íme, néhány példa:

  • Készletkezelés
  • Kereslet-előrejelzés
  • Szállítók kiválasztása és értékelése
  • Rendeléskövetés és állapotfrissítések
  • Ellátásilánc-optimalizálás
  • Kockázatkezelés és készenléti tervezés
  • Szállítói együttműködés és kommunikáció

A tanulmány kiemeli, hogy azok a vállalatok, amelyek a szállítás és a logisztika területén alkalmazott mesterséges intelligenciába fektettek be, több mint 5%-kal növelték nyereségüket. A mesterséges intelligencia használatának következtében lesznek olyan szakmák, amelyek digitalizálásra kerülnek, de meg fognak jelenni új szakmák is: adatelemzők, adattudósok vagy akár mérnökök a logisztikai osztályon.

Forrás: https://transpack.hu/2023/09/04/mesterseges-intelligencia-alkalmazasa-ellatasi-lancban/

Recommended Posts