EKÁER a gyakorlatban – jönnek a változások!

Az EKÁER rendszert 2015-ös bevezetése óta számos alkalommal módosították. A cél továbbra is a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése.

Az EKÁER-rel nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja, hiszen a szállítással kapcsolatos adatokat (áru megnevezése, mennyisége, címzett, feladó adatai, szállító jármű rendszáma stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt kell rögzíteni.

Ezen adatok egy része (termék tömege, értéke, a szállító gépjármű rendszáma) a szállítmány megérkezéséig módosítható, és az átvételi (kirakodási) helyre érkezés időpontját követő munkanapon is elegendő rögzíteni. A gépjármű rendszámának megadása nem feltétele az EKÁER szám megállapításának, azonban a fuvarozás megkezdéséig ezt az adatot is rögzíteni kell.

A szabályrendszer komoly próbatételt jelent, hiszen megjelenése óta már többször módosították, és a 2020-as év is jelentős változásokat hoz. Milyen pótlékfizetési kötelezettséggel jár az utólagos adatmódosítás? Végre lesz lehetőség a lezárt EKAER-bejelentés módosítására? Változnak a bírságolásra vonatkozó szabályok is?

Ön se maradjon le a legújabb információkról, vegyen részt a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubjának szervezésében megrendezésre kerülő „Mire számítsunk a logisztikában 2020-ban?” című konferencián január 23.-án és tájékozódjon első kézből a szakértőktől a logisztikát érintő változásokról.

Bővebb információ és jelentkezés az alábbi linken lehetséges:

https://nlvklub.hu/esemeny/mire-szamitsunk-a-logisztikaban-2020-ban/

 

Forrás: https://ekaer.nav.gov.hu/articles/view/tajekoztato

 

No Comments

Post A Comment